Zupa Solferino
Solferino to rodzaj zupy, pochodzącej z Lombardii, której nazwa pochodzi od wsi położonej na południe od jeziora Garda.
Składniki:
- włoszczyzna
- szklanka bobu
- pół szklanki zielonego groszku
- 3-4 ziemniaki
- 15 dag suchego makaronu (najlepiej nitek)
- 15 dag ostrego ser (mazurski, tylżycki)
- ¾ szklanki mleka
- łyżeczka mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bób i zielony groszek włożyć do garnka. Resztę jarzyn umyć, obrać, pokroić w plasterki lub w paski, dołożyć do garnka, zalać dwoma litrami wrzątku i gotować 15 minut.
Osobno ugotować makaron.
Do ugotowanych jarzyn dodać makaron, wlać mąkę rozprowadzoną mlekiem i zgotować. Wsypać ser starty na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodać masło i zdjąć garnek z ognia.
Podawać zupę posypaną koperkiem.
Smacznego życzy pani Teresa.