Zupa Solferino

Obraz 7

 

Solferino to rodzaj zupy, pochodzącej z Lombardii, której nazwa pochodzi od wsi położonej na południe od jeziora Garda.

Składniki:

- włoszczyzna

- szklanka bobu

- pół szklanki zielonego groszku

- 3-4 ziemniaki

- 15 dag suchego makaronu (najlepiej nitek)

- 15 dag ostrego ser (mazurski, tylżycki)

- ¾ szklanki mleka

- łyżeczka mąki

- szczypta gałki muszkatołowej

- 2 łyżki posiekanego koperku

- łyżeczka masła

- sól, pieprz

Wykonanie:

Bób i zielony groszek włożyć do garnka. Resztę jarzyn umyć, obrać, pokroić w plasterki lub w paski, dołożyć do garnka, zalać dwoma litrami wrzątku i gotować 15 minut.

Osobno ugotować makaron.

Do ugotowanych jarzyn dodać makaron, wlać mąkę rozprowadzoną mlekiem i zgotować. Wsypać ser starty na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodać masło i zdjąć garnek z ognia.

Podawać zupę posypaną koperkiem.

Smacznego życzy pani Teresa.