Babka ziemniaczana z pieczarkami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 30 dag cebuli
- 20 dag pieczarek
- 3 jaja
- 4 łyżki oleju
- tarta bułka
- majeranek
- dowolne przyprawy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na miazgę, a pozostałe na drobne wiórki. Włożyć do dużej miski i wymieszać.
Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju.
Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki tartej bułki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy.
Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 75 minut w temperaturze około 150 stopni. Wyłożyć babę na talerz. Podawać na gorąco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i z dowolną surówką.
Smacznego. Pani Teresa.