Babka ziemniaczana z pieczarkami

Obraz 8

 

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków

- 30 dag cebuli

- 20 dag pieczarek

- 3 jaja

- 4 łyżki oleju

- tarta bułka

- majeranek

- dowolne przyprawy

- sól, pieprz

Wykonanie:

Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na miazgę, a pozostałe na drobne wiórki. Włożyć do dużej miski i wymieszać.

Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju.

Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki tartej bułki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy.

Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 75 minut w temperaturze około 150 stopni. Wyłożyć babę na talerz. Podawać na gorąco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i z dowolną surówką.

Smacznego. Pani Teresa.