Kotlety ziemniaczane z jabłkami

Obraz 4

 

Dzisiaj proponuję Wam wykonanie bezmięsnych kotletów z ziemniaków z dodatkiem jabłek. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały.

Składniki:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków

- 20 dag jabłek

- 3 dag masła

- 2 jaja,

- 5 dag mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 dag tartej bułki

- sól, pieprz

- olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać z ziemniakami. Następnie mieszając dodać kolejno: mąkę z proszkiem, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, sól i ubitą pianę z białek. Uformować nieduże owalne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i surówkami z warzyw.

Smacznego. Pani Teresa