Kotlety ziemniaczane z jabłkami
Dzisiaj proponuję Wam wykonanie bezmięsnych kotletów z ziemniaków z dodatkiem jabłek. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 20 dag jabłek
- 3 dag masła
- 2 jaja,
- 5 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dag tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać z ziemniakami. Następnie mieszając dodać kolejno: mąkę z proszkiem, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, sól i ubitą pianę z białek. Uformować nieduże owalne kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i surówkami z warzyw.
Smacznego. Pani Teresa