Domowy ogródek

Witam! Dzisiaj będziemy siali rzeżuchę. Rzeżucha nieodłącznie kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi i najczęściej pojawia się na naszych stołach w tym świątecznym okresie. Zielona rzeżucha pięknie ozdobi wielkanocny stół, ale też może być świetnym dodatkiem do potraw, np. można nią posypać jaja okraszone majonezem, kanapkę, dodać do warzywnej sałatki czy rozrobić z masłem.

Jak uprawiać rzeżuchę? W płaskim naczyniu należy ułożyć watę i obficie posypać ją nasionkami. Całość należy następnie zwilżyć wodą. Nasiona rzeżuchy zaczną kiełkować już po 1-2 dniach, a rzeżucha będzie gotowa do jedzenia po 7-10 dniach.

Pamiętajmy, że rzeżuchę należy podlewać codziennie, niewielkimi porcjami wody. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces rośnięcia rzeżuchy, najlepiej ustawić jest ją w dobrze nasłonecznionym miejscu, nie zapominając wtedy jednak o częstszym badaniu wilgotności podłoża.

Zdjęcia Waszej uprawy prześlijcie na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Jak wysiać rzeżuchę

 

Pozdrawiam pani Bernadeta