Naleśniki a la gołąbki

golabki

Jedliście już takie „gołąbki”. Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

- 1 szklanka mleka

- 2 jajka

- 1,5 szklanki mąki

- ¼ szklanki gazowanej wody

- 30 ml oleju

- szczypta soli

- 1 łyżka natki pietruszki

- tłuszcz do smażenia

Nadzienie:

- 300 g mięsa mielonego drobiowego

- 1 opakowanie Fix gołąbki bez zawijania Knor

- 100 g ugotowanego ryżu

- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

- szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku

- bazylia

- 250 ml wody

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.

Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.

W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.

Smacznego życzy pani Teresa.