Naleśniki a la gołąbki
Jedliście już takie „gołąbki”. Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ¼ szklanki gazowanej wody
- 30 ml oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 opakowanie Fix gołąbki bez zawijania Knor
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
- bazylia
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.
Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.
W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.
Smacznego życzy pani Teresa.