Tropikalne naleśniki z bananami

tropikalne

 

Dzisiaj proponuję Wam naleśniki na słodko.

Składniki ciasta:

- 1 szklanka mleka

- 2 jajka

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 30 ml oleju

-1/4 szklanki gazowanej wody

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- szczypta cynamonu

- szczypta soli

- tłuszcz do smażenia

Nadzienie:

- 4 banany

- 1 szklanka mleka kokosowego

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temp. 160 stopni (ok. 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.

Smacznego życzy pani Teresa.