Tropikalne naleśniki z bananami
Dzisiaj proponuję Wam naleśniki na słodko.
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 ml oleju
-1/4 szklanki gazowanej wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
- 4 banany
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temp. 160 stopni (ok. 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.
Smacznego życzy pani Teresa.