Kokardki w cukiniowym sosie

Obraz 26

 

Składniki dla 4 osób:

- 40 dag makaronu kokardki

- 6-7 małych cukinii

- 3-4 ząbki czosnku

- pół szklanki liści świeżej mięty

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny

- pół szklanki oliwy z oliwek

- sól, biały pieprz

Sposób wykonania:

Umytą cukinię osuszyć, pokroić w paski, lekko posypać solą, przełożyć na sito, aby ściekł sok. Obrany czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, obsmażyć cukinię, zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia, po czym zmiksować z miętą, czosnkiem, natką pietruszki i octem, doprawić do smaku szczyptą pieprzu i solą.

W dużej ilości osolonej wody z dodatkiem pozostałej oliwy ugotować makaron, odcedzić, przełożyć do ogrzanej dużej salaterki, polać sosem, dokładnie wymieszać, natychmiast podawać.

Smacznego życzy pani Teresa.