Kokardki w cukiniowym sosie
Składniki dla 4 osób:
- 40 dag makaronu kokardki
- 6-7 małych cukinii
- 3-4 ząbki czosnku
- pół szklanki liści świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Umytą cukinię osuszyć, pokroić w paski, lekko posypać solą, przełożyć na sito, aby ściekł sok. Obrany czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, obsmażyć cukinię, zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia, po czym zmiksować z miętą, czosnkiem, natką pietruszki i octem, doprawić do smaku szczyptą pieprzu i solą.
W dużej ilości osolonej wody z dodatkiem pozostałej oliwy ugotować makaron, odcedzić, przełożyć do ogrzanej dużej salaterki, polać sosem, dokładnie wymieszać, natychmiast podawać.
Smacznego życzy pani Teresa.