Kotlety z kapusty włoskiej
Dzisiaj kolejna propozycja bezmięsnych kotletów. Tym razem z kapusty włoskiej.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 2 bułki namoczone w mleku
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, przekroić na 4 części, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Kiedy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć przez ściereczkę i przepuścić przez maszynkę wraz z bułkami. Następnie dodać posiekaną cebulkę wcześniej podsmażoną na tłuszczu, jedno jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć je w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniaczanym piure.
Smacznego. Pani Teresa