Kotlety z kapusty włoskiej

Obraz 6

 

Dzisiaj kolejna propozycja bezmięsnych kotletów. Tym razem z kapusty włoskiej.

Składniki:

- główka kapusty włoskiej

- 2 bułki namoczone w mleku

- 2 łyżki masła

- mała cebula

- 3 jajka

- gałka muszkatołowa

- 2 łyżki mąki

- 3 łyżki bułki tartej

- olej do smażenia

- sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, przekroić na 4 części, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Kiedy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć przez ściereczkę i przepuścić przez maszynkę wraz z bułkami. Następnie dodać posiekaną cebulkę wcześniej podsmażoną na tłuszczu, jedno jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć je w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniaczanym piure.

Smacznego. Pani Teresa