Witaminowe naleśniki
Faszerowane naleśniki to świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki:
- 25 dag szpinaku
- 10 dag pieczarek
- 4 łyżki mleka
- 2,5 czubatej łyżki mąki
- 1 jajko
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- mielona gałka muszkatołowa
- sproszkowana słodka papryka,
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mleko, mąkę, jajo, łyżkę oleju, szczyptę soli i 4 łyżki wody zmiksować. Odstawić na kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły. Po tym czasie usmażyć 4 naleśniki.
Szpinak umyć i oczyścić, pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Włożyć pieczarki, krótko przesmażyć. Dodać posiekany szpinak, dusić jeszcze 5 min, doprawić do smaku.
Przygotowanym farszem posmarować usmażone naleśniki. Każdy złożyć lub zwinąć. Podawać ciepłe.
Smacznego. Pani Teresa