Witaminowe naleśniki

Obraz 5

 

Faszerowane naleśniki to świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

- 25 dag szpinaku

- 10 dag pieczarek

- 4 łyżki mleka

- 2,5 czubatej łyżki mąki

- 1 jajko

- średnia cebula

- ząbek czosnku

- pół łyżki masła

- 3 łyżki oleju

- mielona gałka muszkatołowa

- sproszkowana słodka papryka,

- sól, pieprz

Wykonanie:

Mleko, mąkę, jajo, łyżkę oleju, szczyptę soli i 4 łyżki wody zmiksować. Odstawić na kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły. Po tym czasie usmażyć 4 naleśniki.

Szpinak umyć i oczyścić, pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Włożyć pieczarki, krótko przesmażyć. Dodać posiekany szpinak, dusić jeszcze 5 min, doprawić do smaku.

Przygotowanym farszem posmarować usmażone naleśniki. Każdy złożyć lub zwinąć. Podawać ciepłe.

Smacznego. Pani Teresa