Rawiolki pieczarkowe
Małe, pyszne pierożki, które mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do zup.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 2/3 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub drobno posiekać. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju razem z pieczarkami. Gdy woda odparuje, dodać jajko, tartą bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto pierogowe, dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować je cienko i pokroić na nieduże, jednakowe kwadraty. Na połowę kwadracików nałożyć po trochu farszu, przykryć pozostałymi i zlepić przyciskając brzegi placków widelcem. Ugotować w osolonym wrzątku.
Rawiolki podawać polane masłem z tartą bułeczką, posypane posiekaną natką oraz z dodatkiem surówki. Można je również podać do czerwonego barszczu.
Smacznego.
Pani Teresa.