Rawiolki pieczarkowe

Obraz 26 

 

Małe, pyszne pierożki, które mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do zup.

Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- jajko

- 2/3 szklanki gorącej wody

- szczypta soli

Nadzienie:

- 20 dag pieczarek

- 2 cebule

- 2 łyżki oleju

- jajko

- 2 łyżki tartej bułki

- sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub drobno posiekać. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju razem z pieczarkami. Gdy woda odparuje, dodać jajko, tartą bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto pierogowe, dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować je cienko i pokroić na nieduże, jednakowe kwadraty. Na połowę kwadracików nałożyć po trochu farszu, przykryć pozostałymi i zlepić przyciskając brzegi placków widelcem. Ugotować w osolonym wrzątku.

Rawiolki podawać polane masłem z tartą bułeczką, posypane posiekaną natką oraz z dodatkiem surówki. Można je również podać do czerwonego barszczu.

Smacznego.

Pani Teresa.