Ciasteczka cebulowe

Obraz 29 

 

Te wytrawne ciasteczka to doskonała przekąska lub dodatek do zup zamiast grzanek. Są proste i szybkie w wykonaniu, a smakiem przypominają cebularze.

Składniki:

- 60 dag maki

- 25 dag margaryny

- 2 duże cebule

- łyżka suchego maku

- łyżeczka octu

- sól

Wykonanie:

Dobrze schłodzoną margarynę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę na drobnych. Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy niezbyt grubo posypanej mąką. Kieliszkiem do wina wyciąć krążki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i każdy kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego życzy pani Teresa.