Kapusta wigilijna

kapusta

 

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej

- 1 kg pieczarek

- 0,5 kg cebuli

- 5-6 szt suszonych grzybów

- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę gotujemy na 50%, wodę odcedzamy, trochę wody zostawiamy.

Grzyby suszone myjemy, gotujemy do miękkości, po odcedzeniu grzybów wodę zostawiamy.

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.

Do kapusty dodajemy: pieczarki, cebulę, pokrojone grzyby, liście, wodę z grzybów, ziele, pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty.

Gdyby kapusta miała za mało soku dodajemy wodę z gotowania kapusty. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Można tez dodać trochę pokrojonych suszonych śliwek.

Smacznego. Pani Teresa.