Kapusta wigilijna
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 5-6 szt suszonych grzybów
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę gotujemy na 50%, wodę odcedzamy, trochę wody zostawiamy.
Grzyby suszone myjemy, gotujemy do miękkości, po odcedzeniu grzybów wodę zostawiamy.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
Do kapusty dodajemy: pieczarki, cebulę, pokrojone grzyby, liście, wodę z grzybów, ziele, pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty.
Gdyby kapusta miała za mało soku dodajemy wodę z gotowania kapusty. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Można tez dodać trochę pokrojonych suszonych śliwek.
Smacznego. Pani Teresa.