Ryba z patelni

Obraz 7

 

Tę smaczną potrawę z ryb, która w Hamburgu nosi nazwę „Pann-Fisch” można jeść wprost z patelni. Początkowo do jej przyrządzenia wykorzystywano przede wszystkim skrawki rybiego mięsa.

Składniki na 3 porcje:

- 500 g dorsza

- 1 łyżeczka soli

- 50 g cebuli

- ½ liścia laurowego

- 10 ziarenek pieprzu

- 2 łyżki octu

- 750 g gotowanych ziemniaków

- 3 łyżki ostrej musztardy

- 2 łyżki masła

- pieprz

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Z ryby ściągnąć skórę i usunąć ości. Skórę wraz z ościami włożyć do ¼ l wody, dodać sól, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy oraz ocet i gotować 20 minut. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić w plasterki.

Wywar przecedzić, przelać do czystego garnka i ponownie zagotować. Do wywaru włożyć filety rybne, zagotować, przykryć i schłodzić.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, a wywar wymieszać z musztardą. Na roztopionym maśle podsmażyć ziemniaki. Dodać kawałki ryby, zalać sosem musztardowym, przykryć i podgrzać. Potrawę posypać pietruszką i od razu podawać.

Smacznego życzy pani Teresa