Ryba z patelni
Tę smaczną potrawę z ryb, która w Hamburgu nosi nazwę „Pann-Fisch” można jeść wprost z patelni. Początkowo do jej przyrządzenia wykorzystywano przede wszystkim skrawki rybiego mięsa.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g dorsza
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cebuli
- ½ liścia laurowego
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki octu
- 750 g gotowanych ziemniaków
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki masła
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Z ryby ściągnąć skórę i usunąć ości. Skórę wraz z ościami włożyć do ¼ l wody, dodać sól, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy oraz ocet i gotować 20 minut. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić w plasterki.
Wywar przecedzić, przelać do czystego garnka i ponownie zagotować. Do wywaru włożyć filety rybne, zagotować, przykryć i schłodzić.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, a wywar wymieszać z musztardą. Na roztopionym maśle podsmażyć ziemniaki. Dodać kawałki ryby, zalać sosem musztardowym, przykryć i podgrzać. Potrawę posypać pietruszką i od razu podawać.
Smacznego życzy pani Teresa