Ziemniaczane kuleczki z mięsem mielonym i żółtym serem
Dziś prezentujemy Wam szybki i nieskomplikowany przepis na wyjątkową przekąskę. Tym razem w roli głównej wystąpią ziemniaki, dzięki którym będziecie mogli stworzyć oryginalne kuleczki z pysznym farszem.
Składniki:
− 4 duże ugotowane ziemniaki
− 1/2 szt. czerwonej cebuli
− 200 g mięsa mielonego
− 2 szczypty sóli
− 1 szczypta pieprzu
− 1 łyżka przecieru pomidorowego
− 1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
− 1 jajko
− 2 łyżki mąki kukurydzianej
− 80 g sera żółtego
− olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę oraz mięso mielone. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu. A następnie dodaj przecier pomidorowy. Podsmaż przez kilka minut.
Do wystudzonego mięsa dodaj również posiekaną pietruszkę.
W dużej misce umieść przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Dodaj do nich szczyptę soli, jajko i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie stwórz ziemniaczane kule z wgłębieniem w którym umieścisz wcześniej przygotowany farsz...
... oraz żółty ser.
Smaż w oleju przez kilka minut, do chwili kiedy ziemniaczane kule nabiorą złocistego koloru.
Smacznego.
Pani Teresa