Muffinki jajeczno – warzywne
Muffinki jajeczno – warzywne w środku są lekko wilgotne, puszyste i wypełnione drobno pokrojonymi warzywami. Koniecznie trzeba je spróbować. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Bez problemu możemy je wsadzić do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Składniki: (na około 15 sztuk małych muffinek)
- 6 jajek,
- 1 papryka czerwona,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 łyżki groszku z puszki,
- około 10 łodyg szczypiorku,
- przyprawy: ulubione zioła, sól i pieprz.
Wykonanie muffinek jajeczno – warzywnych:
Do miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Szczypiorek drobno siekamy, a paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy z resztą warzyw. Doprawiamy przyprawami i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek od muffinek do około 2/3 ich pojemności. Muffinki jajeczno – warzywne lekko urosną. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Do masy można też dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Smacznego! Pani Teresa.
Źródło: http://marciatime.pl/muffinki-jajeczno-warzywne-przepis-na-sniadanie/