Muffinki jajeczno – warzywne

Muffinki-jajeczno-warzywne

Muffinki jajeczno – warzywne w środku są lekko wilgotne, puszyste i wypełnione drobno pokrojonymi warzywami. Koniecznie trzeba je spróbować. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Bez problemu możemy je wsadzić do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Składniki: (na około 15 sztuk małych muffinek)

- 6 jajek,

- 1 papryka czerwona,

- 4 rzodkiewki,

- 4 łyżki kukurydzy z puszki,

- 4 łyżki groszku z puszki,

- około 10 łodyg szczypiorku,

- przyprawy: ulubione zioła, sól i pieprz.

Wykonanie muffinek jajeczno – warzywnych:

Do miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Szczypiorek drobno siekamy, a paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy z resztą warzyw. Doprawiamy przyprawami i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek od muffinek do około 2/3 ich pojemności. Muffinki jajeczno – warzywne lekko urosną. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Do masy można też dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę.

Smacznego! Pani Teresa.

Źródło: http://marciatime.pl/muffinki-jajeczno-warzywne-przepis-na-sniadanie/