Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą

DSC 0050

Pyszna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą to świetna propozycja na bezmięsny obiad.

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu muszelki

- 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g)

- 1 kulka mozzarelli

- 1 cebula

- 6 ząbków czosnku

- 1 łyżka oleju

- 450 g mrożonego szpinaku

- 2 jajka

- 2 łyżki jogurtu greckiego

- sól, pieprz

- bazylia, chili, oregano

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak i rozmrozić go na patelni na małym ogniu. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas, aż odparuje woda. Dodać posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażyć całość. Szpinak wymieszać z ugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta.

Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami i przyprawami.

Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 st.C.

Życzę smacznego i pozdrawiam, pani Teresa.