Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Zupa szczawiowa posiada wiele właściwości odżywczych, jeśli więc szukasz nie tylko czegoś smacznego, ale również zdrowego, koniecznie wypróbuj przepis na tę zupę. Duża zawartość witaminy C w szczawiu ma zbawienny wpływ na nasz organizm i pomoże w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami będzie idealnym pomysłem na zdrowy, majowy obiad.
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Składniki:
- duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze
- 1 udko
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- pół selera
- 2 ziemniaki
- gałązka lubczyku
- sól, pieprz
- sok z cytryny do smaku lub ocet
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- gęsta śmietana 2 łyżki
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyj i podziel na 2 części. Z mięsa i warzyw ugotuj wywar. Gotuj rosół przez około 30 minut. Następnie dodaj 1 część szczawiu, jeśli został dodany lubczyk, to wyjmij go łyżką. Gotuj jeszcze z 10 minut lub do miękkości mięsa i warzyw. Drugą część szczawiu podsmaż na maśle przez około 2-3 minuty, aby puścił sok. Dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij z zupy mięso i warzywa, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Zabiel gotową zupę śmietaną. Można doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, aby uzyskać wyraźniejszy smak. Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego. Pani Teresa.