Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

szczawiowa

Zupa szczawiowa posiada wiele właściwości odżywczych, jeśli więc szukasz nie tylko czegoś smacznego, ale również zdrowego, koniecznie wypróbuj przepis na tę zupę. Duża zawartość witaminy C w szczawiu ma zbawienny wpływ na nasz organizm i pomoże w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami będzie idealnym pomysłem na zdrowy, majowy obiad.

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Składniki:

- duży pęczek szczawiu lub dwa mniejsze

- 1 udko

- 2 marchewki

- 1 mała pietruszka

- pół selera

- 2 ziemniaki

- gałązka lubczyku

- sól, pieprz

- sok z cytryny do smaku lub ocet

- 6 jajek ugotowanych na twardo

- gęsta śmietana 2 łyżki

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie umyj i podziel na 2 części. Z mięsa i warzyw ugotuj wywar. Gotuj rosół przez około 30 minut. Następnie dodaj 1 część szczawiu, jeśli został dodany lubczyk, to wyjmij go łyżką. Gotuj jeszcze z 10 minut lub do miękkości mięsa i warzyw. Drugą część szczawiu podsmaż na maśle przez około 2-3 minuty, aby puścił sok. Dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij z zupy mięso i warzywa, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Zabiel gotową zupę śmietaną. Można doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, aby uzyskać wyraźniejszy smak. Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego. Pani Teresa.