Zdrowy grill
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre i pewnie wielu z Was ma już pierwsze grillowanie za sobą. Jednak przed nami całe długie lato, więc okazji do tak uwielbianego przez Polaków sportu, jakim jest grillowanie, będzie jeszcze mnóstwo. Warto zatem zadbać, aby spotkania przy grillu były zdrowe. Zdrowy grill będzie to zatem temat, którym się dziś zajmiemy.
Najpopularniejszym u nas rodzajem grilla, jest ten na węgiel. Jest on również jednocześnie najbardziej problemowy i kontrowersyjny.
Naszym wrogiem podczas grillowania jest tłuszcz, który zaczyna się wytapiać i kapie na rozżarzony węgiel. Błyskawicznie ulega spalaniu i przekształca się w szkodliwe substancje, pod postacią lotnych związków. Te z kolei osiadają na znajdującym się na ruszcie jedzeniu i trafiają prosto do naszego organizmu. Dlatego nie należy kłaść jedzenia prosto na ruszcie. Z pomocą przyjdą Wam specjalne tacki z rowkami, na których możecie położyć grillowane dania lub folia aluminiowa, z której można utworzyć sakiewki.
Nie jedzcie też zwęglonych czy mocno przypieczonych, wręcz spalonych produktów z grilla. One również zawierają mnóstwo szkodliwych substancji.
Kolejnym problemem są nasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w tłustym mięsie, czyli takim, które najczęściej wybieramy na grilla: karkówka, boczek czy kaszanka. Mięska te są wyjątkowo bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą prowadzić do miażdżycy, zawału serca i otyłości. Z kiełbasą też często jest problem, gdyż czasem lepiej nie wiedzieć co w niej jest.
Zamiast tłustych mięs wybierzcie te chude jak kurczak czy indyk. Jeśli decydujecie się na kiełbasę, to sprawdźcie jej skład, im krótszy tym lepiej oraz ilość mięsa użytego do wyprodukowania kiełbasy, w tym przypadku im więcej tym lepiej. Również ryby świetnie sprawdzą się na grillu.
Nie zapomnijcie o warzywach! Wiele z nich świetnie nadaje się do grillowania: papryka, cebula, cukinia, bakłażan, ziemniaki, kukurydza, pieczarki. Ze świeżych warzyw przygotujcie wielką michę sałatki. Zawarte w niej witaminy oraz likopen (w pomidorach) pomogą Wam w uporaniu się z ciężkostrawnym grillowym menu.
Dania przyprawiajcie ziołami, jak najwięcej i jak najbardziej różnorodnie. Ograniczcie natomiast sól. Zioła pomagają w trawieniu i zawierają sporo antyoksydantów.
Stosując się do powyższych wskazówek będziecie mogli cieszyć się smacznymi i zdrowymi daniami z grilla.
Na początek proponuję Wam przygotowanie sakiewek z kurczakiem i warzywami. To proste, zdrowe i oczywiście bardzo smaczne danie.
Składniki:
- pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
- pomidorki cherry
- papryka żółta
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- cukinia
- pieczarki
- ulubione przyprawy do kurczaka
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na nieduże plastry, lekko rozbijamy mięso i przyprawiamy.
Warzywa kroimy na małe części: papryki na kwadraty lub paski, cukinię na krążki, pieczarki na plastry.
Na kawałku folii aluminiowej ułóż pierś i warzywa, posyp ziołami i szczelnie owiń tworząc sakiewkę. Piecz około 10-15 minut na grillu.
Gotowe danie zjedz z dodatkiem sosu czosnkowego lub dowolnym innym; tylko nie na bazie majonezu!
Smacznego!!!
Pozdrawiam pani Teresa