Jaglanka z płatków jaglanych z nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem
Sezonowa jaglanka z rabarbarem karmelizowanym z dodatkiem soku z cytryny. Płatki jaglane gotujemy w mleku z dodatkiem wody, razem z nasiona chia. Jaglankę można dosłodzić wedle uznania dodając syrop klonowy lub miód.
Składniki (2 porcje)
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
Karmelizowany rabarbar
- 2 łodyżki rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
Do garnka wsypać płatki, dodać chia, cukier, zalać wodą i mlekiem, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 12 minut do miękkości płatków, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można dodać więcej mleka w razie potrzeby.
Rabarbar umyć i pokroić na 1,5 - 2 cm kawałeczki, włożyć do garnka razem z cukrem, podgrzewać przez ok. 2 minuty aż cukier się rozpuści, od czasu do czasu zamieszać. Wlać sok z cytryny i pomarańczy i gotować na większym ogniu przez ok. 8 minut aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, w międzyczasie dodać miód lub syrop.
Wskazówki
Jaglankę można też ugotować z kaszy jaglanej.
Pozdrawiam pani Teresa.