Jaglanka z płatków jaglanych z nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem

jaglanka chia karmelizowany rabarbar 01

Sezonowa jaglanka z rabarbarem karmelizowanym z dodatkiem soku z cytryny. Płatki jaglane gotujemy w mleku z dodatkiem wody, razem z nasiona chia. Jaglankę można dosłodzić wedle uznania dodając syrop klonowy lub miód.

Składniki (2 porcje)

- 1/2 szklanki płatków jaglanych

- 1 łyżka nasion chia

- 1 łyżka cukru

- 1/2 szklanki wody

- 1 szklanka mleka

Karmelizowany rabarbar

- 2 łodyżki rabarbaru

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- sok z 1/2 cytryny

- 1/3 szklanki soku z pomarańczy

- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

Do garnka wsypać płatki, dodać chia, cukier, zalać wodą i mlekiem, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 12 minut do miękkości płatków, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można dodać więcej mleka w razie potrzeby.

Rabarbar umyć i pokroić na 1,5 - 2 cm kawałeczki, włożyć do garnka razem z cukrem, podgrzewać przez ok. 2 minuty aż cukier się rozpuści, od czasu do czasu zamieszać. Wlać sok z cytryny i pomarańczy i gotować na większym ogniu przez ok. 8 minut aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, w międzyczasie dodać miód lub syrop.

Wskazówki

Jaglankę można też ugotować z kaszy jaglanej.

Pozdrawiam pani Teresa.