Muffiny bananowe z czekoladą
Delikatne, wilgotne i puszyste muffiny bananowe. Zawsze się udają i długo utrzymują świeżość. Mocno nakrapiane czekoladą – dodajcie swoją ulubioną czekoladę. W sam raz na słodki podwieczorek :)
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 ml kwaśniej śmietany 12% lub maślanki/kefiru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka rozgniecionych dojrzałych bananów
- 130 g chocolate chips lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
- cukier puder, do oprószenia
Dodatkowo:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, olej, kwaśną śmietanę, wanilię, banany. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać cukier i wymieszać. Bezpośrednio do naczynia przesiać składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać kawałeczki czekolady i wymieszać.
Przygotować formę na 12 muffinów. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.
Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Pani Teresa.
Źródło przepisu: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-bananowe-z-czekolada