Zupa botwinkowa
Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. Śpieszcie się, bo buraki za chwilę urosną i soczystej botwinki już nie będzie.
Składniki:
- 2 l bulionu
- 1 pęczek botwinki
- 2 średnie buraki (można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa)
- 1 duża marchew
- 1 średnia pietruszka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy
- 4 średnie ziemniaki
- 4 łyżki śmietany
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut, kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny.
Ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać od zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut.
W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
Zupę podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.
Smacznego!
Pozdrawiam pani Teresa
Źródło: https://sprawdzonakuchnia.pl/zupa-botwinkowa/