Zupa botwinkowa

 

zupa

 

Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. Śpieszcie się, bo buraki za chwilę urosną i soczystej botwinki już nie będzie.

Składniki:

- 2 l bulionu

- 1 pęczek botwinki

- 2 średnie buraki (można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa)

- 1 duża marchew

- 1 średnia pietruszka

- sok z połowy cytryny

- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy

- 4 średnie ziemniaki

- 4 łyżki śmietany

- sól do smaku

- pieprz do smaku

- 1 liść laurowy

- 4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut, kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny.

Ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać od zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut.

W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować, kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.

Zupę podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.

Smacznego!

Pozdrawiam pani Teresa

Źródło: https://sprawdzonakuchnia.pl/zupa-botwinkowa/