Naleśniki z serem
Dziś proponujemy szybki i prosty przepis na naleśniki z serem.
SKŁADNIKI (NA 10 SZTUK):
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 1 szklanka mleka
• 3/4 szklanki wody mineralnej
• 2 jajka
• 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
NADZIENIE:
• 450 g twarogu tłustego
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
• Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
• Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
NADZIENIE:
• Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliniowy, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
PROPOZYCJA PODANIA:
Podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym oraz sezonowymi owocami: np. truskawkami, malinami, jagodami oraz opcjonalnie posłodzoną śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony: