Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

placki-ziemniaczane

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste, a inni uwielbiają wszystkie ;)

Tym razem mam dla Was propozycję, by przygotować je według przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie je wykonać i sprawdźcie czy zostaną one Waszymi ulubionymi!

 

Składniki

- ziemniaki 1 kg

- cebula biała 2 szt.

- czosnek 2 ząbki

- jajka 2 szt.

- mąka pszenna 2 - 3 łyżki

- śmietana 1 łyżka

- sól i pieprz do smaku

- olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy by pozbyć się nadmiaru płynu z ziemniaków. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całą masę dokładnie mieszamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

 

Życzę smacznego! :)

 

Przepis pochodzi z https://www.doradcasmaku.pl/przepis-placki-ziemniaczane-wg-magdy-gessler-372897