Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste, a inni uwielbiają wszystkie ;)
Tym razem mam dla Was propozycję, by przygotować je według przepisu Magdy Gessler. Spróbujcie je wykonać i sprawdźcie czy zostaną one Waszymi ulubionymi!
Składniki
- ziemniaki 1 kg
- cebula biała 2 szt.
- czosnek 2 ząbki
- jajka 2 szt.
- mąka pszenna 2 - 3 łyżki
- śmietana 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy by pozbyć się nadmiaru płynu z ziemniaków. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całą masę dokładnie mieszamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu
* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu
* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań
Życzę smacznego! :)
Przepis pochodzi z https://www.doradcasmaku.pl/przepis-placki-ziemniaczane-wg-magdy-gessler-372897