Ciasto jajko sadzone

Sernik na zimno, który wygląda jak jajka sadzone, to nasza propozycja na świąteczne wypieki. Ciasto wygląda i smakuje wspaniale.

Ciasto jajko sadzone 2

Składniki na ciasto:

- 2 duże jajka

- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 100 g mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24x34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać – ciasto przykryje papier cienką warstwą.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:

- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego

- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

- 3 łyżki soku z cytryny

- 1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)

- 6 – 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku

- 1-2 małe puszki moreli lub brzoskwiń w syropie (lub z kompotu)

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.

W misie miksera umieścić ser i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić, do wymieszania i połączenia. 

Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki moreli (brzoskwiń) z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.

Galaretka**:

- 500 ml syropu z moreli, brzoskwiń (lub kompotu), w temperaturze pokojowej

- 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić  a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przezroczysta podgrzać ją w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić. 

Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z owocami. Odstawić do całkowitego stężenia.

Ponadto:

- garstka posiekanych pistacji

Przed podaniem posypać ciasto pistacjami. Kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każdego z kwadratów. Przechowywać w lodówce.

* Używając galaretki cytrynowej można pominąć sok z cytryny. Galaretka cytrynowa jest też słodsza od winogronowej, można zmniejszyć ilość cukru w masie serowej lub posłodzić do smaku.

* Zamiast syropu z moreli można użyć napoju Sprite, można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej (2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania).

Smacznego :-)

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com