Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną
Dla miłośników oscypków na ciepło.
Składniki:
Ciasto:
-1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- 30 ml oleju
- szczypta soli
- rozmaryn
Nadzienie:
- 50 ml wiśniówki
- 200 g oscypka
- 100 g żurawiny
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.
Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.
Tak złożone naleśniki panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.
Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.
Smacznego życzy pani Teresa