Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

z oscypkiem

 

Dla miłośników oscypków na ciepło.

Składniki:

Ciasto:

-1 szklanka mleka

- 2 jajka

- 1,5 szklanki mąki

- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej

- 30 ml oleju

- szczypta soli

- rozmaryn

Nadzienie:

- 50 ml wiśniówki

- 200 g oscypka

- 100 g żurawiny

Panierka:

- 2 jajka

- bułka tarta

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Tak złożone naleśniki panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

 

Smacznego życzy pani Teresa