Naleśniki

 

nalesniki 01 1

 

Naleśniki to przysmak z francuskim rodowodem. Na początku były daniem plebejskim, do tego stopnia jednak zawojowały światową kulturę, że krąży dziś po świecie nieskończenie wiele naleśnikowych przepisów – zarówno na dania bardzo proste, jak i na wykwintne, godne królewskich stołów.

Proponuję Wam zatem przygotowanie kilku dań z naleśnikami w roli głównej. Będą to propozycje na słodko jak i na wytrawnie. Ale na początek zacznijmy od lekcji smażenia naleśników.

Aby były cieniutkie i sprężyste musimy zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. To sporządzone ze składników o podanych poniżej proporcjach zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka

- ¾ szklanki wody gazowanej

- szczypta soli

- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Pozdrawiam, pani Teresa.