Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw
Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniakami, frytkami i ulubioną surówką.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
- pieczarki
- żółty ser (np. gouda lub cheddar)
- kukurydza konserwowej
- kolorowe papryki
- czerwona cebula
- posiekana natka pietruszki
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 małe jajka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę. Solimy i mieszamy. W kostkę kroimy także papryki, pieczarki i cebulę. Ser trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy kaszę mannę oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor.
Smacznego życzy pani Teresa.