Schabowe w ziołowej panierce
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag schabu
- po 1 pęczku bazylii, natki pietruszki i dymki
- 1 jajko
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- po 1 czerwonej i 1 Żółtej papryce
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- olej do smażenia
- słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z ziołami prowansalskimi i słodką papryką w proszku. Kotlety obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz posiekanej zieleninie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim schabowe z obu stron, aż mięso stanie się wystarczająco miękkie.
Dymkę oczyścić, opłukać i razem ze szczypiorkiem posiekać. Fasolkę szparagowa oczyścić i ugotować w osolonym wrzątku. Cukinię, papryki i pomidory umyć, osuszyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie przygotowane warzywa. Doprawić solą oraz pieprzem, można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi. Smażyć do miękkości. Warzywną mieszankę rozłożyć na talerzach, a na niej ułożyć kotlety.
Smacznego życzy pani Teresa.