Schabowe w ziołowej panierce

Obraz 9

 

Składniki na 4 porcje:

- 50 dag schabu

- po 1 pęczku bazylii, natki pietruszki i dymki

- 1 jajko

- 1 cukinia

- 2 pomidory

- po 1 czerwonej i 1 Żółtej papryce

- 20 dag zielonej fasolki szparagowej

- olej do smażenia

- słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą oraz pieprzem.

Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z ziołami prowansalskimi i słodką papryką w proszku. Kotlety obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz posiekanej zieleninie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim schabowe z obu stron, aż mięso stanie się wystarczająco miękkie.

Dymkę oczyścić, opłukać i razem ze szczypiorkiem posiekać. Fasolkę szparagowa oczyścić i ugotować w osolonym wrzątku. Cukinię, papryki i pomidory umyć, osuszyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie przygotowane warzywa. Doprawić solą oraz pieprzem, można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi. Smażyć do miękkości. Warzywną mieszankę rozłożyć na talerzach, a na niej ułożyć kotlety.

Smacznego życzy pani Teresa.