Gołąbki na czerwono
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 10 dag pieczarek
- 1 pęczek dymki
- 10 dag surowego, chudego boczku
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki masła
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 jabłka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z kapusty oddzielić 8-10 dużych liści. Umyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku.
Pieczarki i dymkę oczyścić i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pieczarki, dymkę i boczek. Dodać mięso mielone, doprawić go smaku solą oraz pieprzem.
Na liście kapusty nałożyć farsz i ciasno zwinąć.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć owoce do garnka, zalać winem i chwilę dusić. Po jakimś czasie dodać gołąbki i dusić do miękkości razem z jabłkami.
Gołąbki na czerwono podawać z sosem jabłkowym. Najlepiej smakują z ryżem lub kaszą.
Smacznego życzy pani Teresa.