Gołąbki na czerwono

Obraz 10

 

Składniki:

- 1 główka czerwonej kapusty

- 10 dag pieczarek

- 1 pęczek dymki

- 10 dag surowego, chudego boczku

- 50 dag mielonej wieprzowiny

- 2 łyżki masła

- 125 ml białego wytrawnego wina

- 2 jabłka

- sól, pieprz

Wykonanie:

Z kapusty oddzielić 8-10 dużych liści. Umyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku.

Pieczarki i dymkę oczyścić i razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pieczarki, dymkę i boczek. Dodać mięso mielone, doprawić go smaku solą oraz pieprzem.

Na liście kapusty nałożyć farsz i ciasno zwinąć.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć owoce do garnka, zalać winem i chwilę dusić. Po jakimś czasie dodać gołąbki i dusić do miękkości razem z jabłkami.

Gołąbki na czerwono podawać z sosem jabłkowym. Najlepiej smakują z ryżem lub kaszą.

Smacznego życzy pani Teresa.