Zielone pierożki z kurczakiem
Składniki na 6 porcji:
- 40 dag mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 10 dag mrożonego mielonego szpinaku
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć, po czym wymieszać z mąką, 2 jajkami, 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Starannie wyrobić, dodając tyle ciepłej wody, aby ciasto było miękkie i plastyczne, ale niezbyt rzadkie. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Pierś kurczaka umyć, pokroić na kilka mniejszych części. Włoszczyznę oczyścić i razem z mięsem zalać wodą, posolić i gotować, aż składniki staną się miękkie. Pod koniec gotowania raz jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowanego kurczaka i warzywa osaczyć, przestudzić i zmielić w maszynce. Połączyć masę z jajkiem, dodać odrobinę wywaru, jeśli farsz będzie zbyt suchy.
Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki. Na każdy kawałek nałożyć porcję nadzienia i zlepić brzegi. Pierogi gotować kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Można podawać z warzywami, szynką parmeńską lub posypane serem.
Pozdrawiam, Pani Teresa.