Afrykańskie racuszki

Obraz 25 

 

Jeśli lubicie banany to ten deser na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki:

- 6 bananów

- 12,5 dag mąki pszennej

- 12,5 dag mąki ryżowej lub płatków ryżowych

- 2 jajka

- 2 szklanki mleka

- olej do smażenia

- pół łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

Wykonanie:

Jeśli używacie płatków ryżowych to trzeba je najpierw zemleć na mąkę w młynku do kawy. Obie mąki mieszamy i przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy (najlepiej mikserem) na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli zajdzie potrzeba można dosypać trochę mąki by zagęścić ciasto. Wyrobiona masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Banany myjemy, obieramy i przepoławiamy wzdłuż. Każdą połówkę zanurzamy w cieście i smażymy tak jak pączki na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

Smacznego życzy pani Teresa.