Afrykańskie racuszki
Jeśli lubicie banany to ten deser na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Składniki:
- 6 bananów
- 12,5 dag mąki pszennej
- 12,5 dag mąki ryżowej lub płatków ryżowych
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Jeśli używacie płatków ryżowych to trzeba je najpierw zemleć na mąkę w młynku do kawy. Obie mąki mieszamy i przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy (najlepiej mikserem) na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli zajdzie potrzeba można dosypać trochę mąki by zagęścić ciasto. Wyrobiona masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Banany myjemy, obieramy i przepoławiamy wzdłuż. Każdą połówkę zanurzamy w cieście i smażymy tak jak pączki na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Smacznego życzy pani Teresa.