Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem konserwowym i papryką

salatka-sledziowa

 

Składniki:

- fasola biała z puszki 400 g

- śledzie w oleju 6 filetów

- cebula 1 szt

- papryka czerwona 1 szt

- papryka żółta 1 szt

- ogórki konserwowe 5 szt

- kapary 2 łyżki

- słonecznik łuskany 2 łyżki

- oliwa 2 łyżki

- pieprz

Sos:

- musztarda 1 łyżka

- oliwa 4 łyżki

- tymianek suszony 1 szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzie osączyć i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszać z osączoną z zalewy fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Sos: połączyć musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polać sałatkę, wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego. Pani Teresa.