Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem konserwowym i papryką
Składniki:
- fasola biała z puszki 400 g
- śledzie w oleju 6 filetów
- cebula 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- papryka żółta 1 szt
- ogórki konserwowe 5 szt
- kapary 2 łyżki
- słonecznik łuskany 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- pieprz
Sos:
- musztarda 1 łyżka
- oliwa 4 łyżki
- tymianek suszony 1 szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie osączyć i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszać z osączoną z zalewy fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Sos: połączyć musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polać sałatkę, wymieszać i doprawić do smaku.
Smacznego. Pani Teresa.