Kotlety ziemniaczane
Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu smacznych potraw. Nie solone ziemniaki warto podawać zwłaszcza dzieciom oraz osobom cierpiącym na choroby nerek, reumatyzm i podagrę.
Porcja dla dwóch osób:
- 700 g gotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 60 g bekonu
- 100 g kiszki wątrobianej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach obrać i rozgnieść lub sprasować. Obraną cebulę i bekon pokroić w drobną kostkę i poddusić.
Ziemniaki dokładnie wymieszać z jajkami, kiszką wątrobianą i przestudzoną cebulką z boczkiem. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Uformować od 6 do 8 kotletów.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Bułkę tartą lekko przyklepać, by podczas smażenia nie odpadała z kotletów.
Kotlety smażyć na maśle, na chrupko i od razu podawać z dodatkiem ulubionej surówki.
Smacznego, życzy pani Teresa.