Kotlety ziemniaczane

Obraz 6

 

Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu smacznych potraw. Nie solone ziemniaki warto podawać zwłaszcza dzieciom oraz osobom cierpiącym na choroby nerek, reumatyzm i podagrę.

Porcja dla dwóch osób:

- 700 g gotowanych ziemniaków

- 2 cebule

- 60 g bekonu

- 100 g kiszki wątrobianej

- 2 jajka

- ½ łyżeczki majeranku

- sól i pieprz

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w mundurkach obrać i rozgnieść lub sprasować. Obraną cebulę i bekon pokroić w drobną kostkę i poddusić.

Ziemniaki dokładnie wymieszać z jajkami, kiszką wątrobianą i przestudzoną cebulką z boczkiem. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Uformować od 6 do 8 kotletów.

Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Bułkę tartą lekko przyklepać, by podczas smażenia nie odpadała z kotletów.

Kotlety smażyć na maśle, na chrupko i od razu podawać z dodatkiem ulubionej surówki.

Smacznego, życzy pani Teresa.