Kiełbasa z cebulą i pomidorami

Obraz 10

 

Najsmaczniejsze są pomidory gruntowe, mają bardziej intensywny smak niż szklarniowe.

Porcja dla dwóch osób:

- 500g pomidorów

- 50g słoniny

- 3 cebule

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka siekanej pietruszki

- ¼ łyżeczki tymianku

- ¼ łyżeczki bazylii

- sól

- czarny pieprz

- 2 tłuste kiełbasy (po 120 g)

Sposób przygotowania:

Z pomidorów wykroić twarde miejsce przy szypułce, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w plasterki. Pokrojoną cebulę i słoninę udusić w oleju pod przykryciem.

Do duszonej słoniny i cebuli dodać pomidory i zioła. Całość doprawić do smaku i dalej dusić pod przykryciem.

Kiełbasę nakłuć w paru miejscach, podgrzać w małej ilości wody na patelni i włożyć na pomidory.

Smacznego. Pani Teresa.