Kiełbasa z cebulą i pomidorami
Najsmaczniejsze są pomidory gruntowe, mają bardziej intensywny smak niż szklarniowe.
Porcja dla dwóch osób:
- 500g pomidorów
- 50g słoniny
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki bazylii
- sól
- czarny pieprz
- 2 tłuste kiełbasy (po 120 g)
Sposób przygotowania:
Z pomidorów wykroić twarde miejsce przy szypułce, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w plasterki. Pokrojoną cebulę i słoninę udusić w oleju pod przykryciem.
Do duszonej słoniny i cebuli dodać pomidory i zioła. Całość doprawić do smaku i dalej dusić pod przykryciem.
Kiełbasę nakłuć w paru miejscach, podgrzać w małej ilości wody na patelni i włożyć na pomidory.
Smacznego. Pani Teresa.