Sałatka warzywna z serem
Sery należą do produktów, które jeszcze są niedostatecznie wykorzystywane do przygotowywania dań obiadowych. A są one bardzo wartościowym, a zarazem ekonomicznym źródłem składników odżywczych, zwłaszcza białka.
Składniki dla 4 osób
- 1 por
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 ogórka
- 2 cykorie
- 300 g sera edamskiego lub ementalera
Na sos:
- 1/8 litra śmietanki 30-36%
- 1 pełnotłusty jogurt
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz i szczypta cukru
- trochę soku z cytryny
Wykonanie
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub w paski. Cykorie podzielić na liście, sprawdzając czy nie są gorzkie.
Ser pokroić w paski. Pokrojone warzywa i ser wymieszać.
Przygotować sos. Śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku.
Smacznego. Pani Teresa.