Sałatka warzywna z serem

Obraz 9

 

Sery należą do produktów, które jeszcze są niedostatecznie wykorzystywane do przygotowywania dań obiadowych. A są one bardzo wartościowym, a zarazem ekonomicznym źródłem składników odżywczych, zwłaszcza białka.

Składniki dla 4 osób

- 1 por

- 2 pęczki rzodkiewki

- 1 czerwona papryka

- 1/2 ogórka

- 2 cykorie

- 300 g sera edamskiego lub ementalera

Na sos:

- 1/8 litra śmietanki 30-36%

- 1 pełnotłusty jogurt

- 2 łyżki tartego chrzanu

- sól, pieprz i szczypta cukru

- trochę soku z cytryny

Wykonanie

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub w paski. Cykorie podzielić na liście, sprawdzając czy nie są gorzkie.

Ser pokroić w paski. Pokrojone warzywa i ser wymieszać.

Przygotować sos. Śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego. Pani Teresa.