Kruche ciasteczka z dżemem
Tradycyjnym nadzieniem tych ciasteczek jest dżem wiśniowy. Używając różnych dżemów lub konfitur do tego samego wypieku otrzymamy nie tylko smaczne, ale i piękne, kolorowe ciasteczka.
Składniki na 30 ciasteczek:
- 300 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła
- 50 g siekanych migdałów
- 100 g dżemu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i rozbić do niego 1 jajko i 1 żółtko, dodać cukier i sól. Kawałki masła ułożyć po bokach. Wyrobić kruche ciasto, przykryć i odstawić do schłodzenia na około 30 minut.
Następnie ciasto krótko zagnieść, uformować z niego wałeczek i pokroić na 30 kawałków. Z każdego kawałka zrobić kulkę, przygnieść i palcem wycisnąć dołek (jak przy kluskach śląskich).
Białko lekko ubić, posmarować brzegi ciasteczek i oprószyć migdałami. Ciasteczka ułożyć na blasze. W zagłębienie włożyć odrobinę dżemu. Piec tak, aby ciasteczka były jasne. Po upieczeniu schłodzić na kratce kuchennej.
Smacznego życzy pani Teresa.