Kruche ciasteczka z dżemem

Obraz 5

 

Tradycyjnym nadzieniem tych ciasteczek jest dżem wiśniowy. Używając różnych dżemów lub konfitur do tego samego wypieku otrzymamy nie tylko smaczne, ale i piękne, kolorowe ciasteczka.

Składniki na 30 ciasteczek:

- 300 g mąki tortowej

- 2 jajka

- 100 g cukru

- szczypta soli

- 200 g miękkiego masła

- 50 g siekanych migdałów

- 100 g dżemu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i rozbić do niego 1 jajko i 1 żółtko, dodać cukier i sól. Kawałki masła ułożyć po bokach. Wyrobić kruche ciasto, przykryć i odstawić do schłodzenia na około 30 minut.

Następnie ciasto krótko zagnieść, uformować z niego wałeczek i pokroić na 30 kawałków. Z każdego kawałka zrobić kulkę, przygnieść i palcem wycisnąć dołek (jak przy kluskach śląskich).

Białko lekko ubić, posmarować brzegi ciasteczek i oprószyć migdałami. Ciasteczka ułożyć na blasze. W zagłębienie włożyć odrobinę dżemu. Piec tak, aby ciasteczka były jasne. Po upieczeniu schłodzić na kratce kuchennej.

Smacznego życzy pani Teresa.