Kiszona kapusta z jabłkami i kiełbasą

Obraz 4

 

Kiszona kapusta powstaje na skutek naturalnego procesu kwaszenia. Do kilograma szatkowanej kapusty zwykle dodaje się około 30 g soli i przyprawy. W okresie jesienno-zimowym jest ona wspaniałym źródłem witamin i mikroelementów.

Składniki na 4 porcje:

- 200 g cebuli

- 3 łyżki masła lub smalcu

- 500 g kiszonej kapusty

- 500 g jabłek

- 1/8 l białego wina

- ½ łyżeczki białego pieprzu

- odrobina cukru i sól

- 400 g kiełbasy

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w paski i zeszklić na tłuszczu, dodać kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Razem z winem dodać do kapusty, przyprawić pieprzem, dodać cukier i dusić pod przykryciem.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do kapusty kiełbasę pokrojoną w grubsze, skośne plasterki.

Dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku i podawać.

Dodatkiem do kapusty może być puree ziemniaczane lub podsmażone ziemniaki.

Smacznego życzy pani Teresa.