Kiszona kapusta z jabłkami i kiełbasą
Kiszona kapusta powstaje na skutek naturalnego procesu kwaszenia. Do kilograma szatkowanej kapusty zwykle dodaje się około 30 g soli i przyprawy. W okresie jesienno-zimowym jest ona wspaniałym źródłem witamin i mikroelementów.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g cebuli
- 3 łyżki masła lub smalcu
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g jabłek
- 1/8 l białego wina
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- odrobina cukru i sól
- 400 g kiełbasy
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w paski i zeszklić na tłuszczu, dodać kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Razem z winem dodać do kapusty, przyprawić pieprzem, dodać cukier i dusić pod przykryciem.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do kapusty kiełbasę pokrojoną w grubsze, skośne plasterki.
Dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku i podawać.
Dodatkiem do kapusty może być puree ziemniaczane lub podsmażone ziemniaki.
Smacznego życzy pani Teresa.