Zupa jarzynowa z mielonym mięsem

Obraz 6

 

Nasze zwyczaje kulinarne stale ulegają zmianom. Do niedawna obiad bez zupy był nie do pomyślenia. Dzisiaj coraz częściej podaje się sycącą zupę jako pełnowartościowy obiad. Dzisiaj mam dla Was propozycję takiego właśnie obiadu.

Składniki dla 4 osób:

- 200 g mielonego mięsa wołowego

- 50 g startej cebuli

- 2 łyżki siekanej natki pietruszki

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 1 kostka bulionowa

- sól i pieprz

- 100 g selera

- 2 pory

- 200 g chińskiej kapusty

- 150 g mrożonego groszku

Przygotowanie:

Mielone mięso, cebulę i pietruszkę dokładnie wymieszać. Masę mięsną podsmażyć na oleju, często mieszając i rozdrabniając widelcem tak, aby nie powstały grudki.

Dodać 1 l wody i zagotować. Dodać kostkę bulionową, sól i pieprz, po czym gotować pod przykryciem.

Obrany seler pokroić w cienkie paski i po 5 minutach dodać do gotującego się mięsa. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, umyć i pokroić w plasterki. Chińską kapustę pokroić w paski.

Groszek gotować w zupie 8 minut, a por i chińską kapustę 3 minuty. Zupę doprawić do smaku i podawać np. z tostami.

Smacznego życzy pani Teresa.