Dynia zapiekana z ryżem

zapiekanka

 

Składniki:

- 1 kg dyni

- ¾ szklanki ryżu

- 2 duże cebule

- 2 jajka

- pół szklanki tartego żółtego sera

- 2 łyżki oleju

- łyżka sosu sojowego

- zielenina

- sól

Sos pomidorowy:

- łyżka masła

- łyżka mąki

- pół szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)

- pół szklanki przecieru pomidorowego

- 2 łyżki śmietany

- cukier

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulką. Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.

Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół.

Smacznego.

Pani Teresa