Dynia zapiekana z ryżem
Składniki:
- 1 kg dyni
- ¾ szklanki ryżu
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- pół szklanki tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- zielenina
- sól
Sos pomidorowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulką. Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Z mąki i masła sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół.
Smacznego.
Pani Teresa