Drożdżowe bliny ziemniaczane

Obraz

 

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie blinów ziemniaczanych ale trochę w innej wersji. Poniżej znajdziecie przepis i sposób wykonania. Życzę Wam miłej pracy i smacznego.

Składniki:

- 50 dag obranych ziemniaków

- 30 ml mleka

- 15 dag czerstwej bułki

- 15 dag śmietany

- 3 jajka

- 3 dag drożdży

- cukier

- sól

- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć. Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę, dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać polane masłem lub śmietaną.

Pani Teresa