Drożdżowe bliny ziemniaczane
Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie blinów ziemniaczanych ale trochę w innej wersji. Poniżej znajdziecie przepis i sposób wykonania. Życzę Wam miłej pracy i smacznego.
Składniki:
- 50 dag obranych ziemniaków
- 30 ml mleka
- 15 dag czerstwej bułki
- 15 dag śmietany
- 3 jajka
- 3 dag drożdży
- cukier
- sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć. Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę, dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać polane masłem lub śmietaną.
Pani Teresa