Zupa krem z dyni

zupa

 

Składniki:

- 75 dag dyni

- cebula

- łyżka masła

- 3 szklanki bulionu warzywnego

- łyżeczka musztardy

- 1-2 łyżki maki ziemniaczanej

- 10 dag kwaśnej śmietany

- 2 łyżki octu winnego

- 2 łyżki posikanego szczypiorku

- 4 łyżeczki wyłuskanych nasion dyni

- cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drobno posiekana cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni i bulion. Gotować około 15minut, po czym zmiksować, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, musztarda i octem. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować. Zupę rozlać do bulionówek. Każdą porcję posypać uprażonymi na patelni nasionami dyni i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego. Pani Teresa.