Zupa krem z dyni
Składniki:
- 75 dag dyni
- cebula
- łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki maki ziemniaczanej
- 10 dag kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posikanego szczypiorku
- 4 łyżeczki wyłuskanych nasion dyni
- cukier, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekana cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni i bulion. Gotować około 15minut, po czym zmiksować, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, musztarda i octem. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować. Zupę rozlać do bulionówek. Każdą porcję posypać uprażonymi na patelni nasionami dyni i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego. Pani Teresa.