Sałatka z kapusty pekińskiej

salatkap

 

Składniki:

- pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała

- puszka ciemnej fasoli

- 3 pomidory

- słoiczek kukurydzy z groszkiem

- ogórek zielony

- 5-6 kawałków papryki konserwowej

- mały por

- zielenina

Sos:

- mały słoiczek majonezu

- 2 łyżeczki octu winnego

- kilka kropli przyprawy do zup

- łyżeczka cukru

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Umyty ogórek pokroić na ćwierć plasterki, a bardzo starannie opłukany por na cieniutki półplasterki. Warzywa konserwowe osączyć z zalewy. Ułożyć wszystko warstwami w szklanej salaterce. Przyrządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę i posypać posiekana zieleniną.

Smacznego.

Pani Teresa