Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem

zapiekanka

 

Pyszna i sycąca zapiekanka na jesienne chłody.

Składniki:

-          makaron świderki 200 gramów

-          kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka

-          filet z kurczaka 1 sztuka

-          cebula 1 sztuka

-          papryka czerwona 1 sztuka

-          pomidor 1 sztuka

-          przecier pomidorowy 2 łyżki

-          ząbek czosnku 1 sztuka

-          starty ser żółty 20 dekagramów

-          olej 4 łyżki

-          woda 1 szklanka

Przygotowanie:

Ugotuj makaron na sposób al dente.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju.

Warzywa i kurczaka pokrój w paski i dodaj do cebuli. Duś około 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj kostkę rosołową oraz przecier pomidorowy.

Makaron wymieszaj z sosem i wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie podawaj.

Smacznego. Pani Teresa.