Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem
Pyszna i sycąca zapiekanka na jesienne chłody.
Składniki:
- makaron świderki 200 gramów
- kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka
- filet z kurczaka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- ząbek czosnku 1 sztuka
- starty ser żółty 20 dekagramów
- olej 4 łyżki
- woda 1 szklanka
Przygotowanie:
Ugotuj makaron na sposób al dente.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oleju.
Warzywa i kurczaka pokrój w paski i dodaj do cebuli. Duś około 15 minut. Następnie podlej szklanką wody i dodaj kostkę rosołową oraz przecier pomidorowy.
Makaron wymieszaj z sosem i wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie podawaj.
Smacznego. Pani Teresa.