Krupnik z ryżem
Dzisiaj proponuję Wam przepis na trochę inny krupnik. To smaczna, syta zupa warzywna z ryżem.
Składniki
− 500 g mięsa drobiowego np. podudzi
− 100 g obranej marchewki
− 50 g obranego korzenia selera
− 50 g obranego korzenia pietruszki
− 50 g obranej cebuli
− 200 g obranych ziemniaków
− 5 płaskich łyżek suchego ryżu
− 2 liście laurowe
− 4 ziela angielskie
− sól, pieprz czarny - do smaku
− zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości i wyjmujemy.
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody. Od razu wsypujemy do zupy suchy ryż. Dodajemy listek, ziele, przyprawy.
Gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta.
Ugotowane mięso możemy obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.
Na końcu do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krupnik podajemy na gorąco. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.
Smacznego ;)
Pani Teresa.