Krupnik z ryżem

krupnik

 

Dzisiaj proponuję Wam przepis na trochę inny krupnik. To smaczna, syta zupa warzywna z ryżem.

Składniki

         500 g mięsa drobiowego np. podudzi

         100 g obranej marchewki

         50 g obranego korzenia selera

         50 g obranego korzenia pietruszki

         50 g obranej cebuli

         200 g obranych ziemniaków

         5 płaskich łyżek suchego ryżu

         2 liście laurowe

         4 ziela angielskie

         sól, pieprz czarny - do smaku

         zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości i wyjmujemy.

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody. Od razu wsypujemy do zupy suchy ryż. Dodajemy listek, ziele, przyprawy.

Gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta.

Ugotowane mięso możemy obrać z kości, pokroić i dodać do zupy.

Na końcu do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krupnik podajemy na gorąco. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.

Smacznego ;)

Pani Teresa.