Pikantna zupa brukselkowa z curry.

zupa

 

Witajcie. Na dzisiaj proponuję Wam do przygotowania rozgrzewająca zupę z brukselki. Szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

         cebula

         strączek ostrej papryczki

         3 łyżki oleju

         350 g brukselki

         litr wywaru z warzyw (może być z kostki)

         curry

         łyżeczka wegety

         10 g płatków migdałowych

         50 ml śmietany

         łyżka mąki

         2 łyżki soku z cytryny

         1/2 łyżeczki cukru

         sól

Sposób przygotowania przepisu:

Cebulę pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek, pokroić w paski. Brukselkę oczyścić, opłukać. Cebulę i chili zeszklić na oleju w głębokim rondlu. Dodać brukselkę i poddusić. Wywar doprawić do smaku curry i zalać brukselkę, gotować 20 min. Wyjąć kilka główek i odłożyć. Zupę zmiksować, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem. Odłożone brukselki wrzucić do zupy, zagotować. Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Pani Teresa.