Pikantna zupa brukselkowa z curry.
Witajcie. Na dzisiaj proponuję Wam do przygotowania rozgrzewająca zupę z brukselki. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
− cebula
− strączek ostrej papryczki
− 3 łyżki oleju
− 350 g brukselki
− litr wywaru z warzyw (może być z kostki)
− curry
− łyżeczka wegety
− 10 g płatków migdałowych
− 50 ml śmietany
− łyżka mąki
− 2 łyżki soku z cytryny
− 1/2 łyżeczki cukru
− sól
Sposób przygotowania przepisu:
Cebulę pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek, pokroić w paski. Brukselkę oczyścić, opłukać. Cebulę i chili zeszklić na oleju w głębokim rondlu. Dodać brukselkę i poddusić. Wywar doprawić do smaku curry i zalać brukselkę, gotować 20 min. Wyjąć kilka główek i odłożyć. Zupę zmiksować, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem. Odłożone brukselki wrzucić do zupy, zagotować. Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Pani Teresa.