Zapiekanka z cukinii
Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pożywnej i smacznej zapiekanki z cukinii.
SKŁADNIKI:
− 2 duże cukinie
− 2 duże pomidory
− 1 duża cebula
− 50-60 dag mielonego mięsa wieprzowego
− 20 dag startego żółtego sera (np. gouda)
− olej do smażenia i natłuszczenia naczynia
− przyprawa do mięsa wieprzowego
− sól, pieprz
− jajko
PRZYGOTOWANIE:
Cebule kroimy w małą kostkę, rumienimy na oleju. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem i przyprawami.
Cukinie myjemy i kroimy w ukośne plasterki o grubości około 3 mm. Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Naczynie żaroodporne (o boku 21 cm) smarujemy olejem. Wykładamy warstwami cukinię, mięso, pomidory i znowu cukinię, na koniec posypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180oC, aż do zrumienienia sera.
Smacznego życzy pani Teresa.