Zapiekanka z cukinii

 MG 8005

 

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pożywnej i smacznej zapiekanki z cukinii.

SKŁADNIKI:

         2 duże cukinie

         2 duże pomidory

         1 duża cebula

         50-60 dag mielonego mięsa wieprzowego

         20 dag startego żółtego sera (np. gouda)

         olej do smażenia i natłuszczenia naczynia

         przyprawa do mięsa wieprzowego

         sól, pieprz

         jajko

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w małą kostkę, rumienimy na oleju. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem i przyprawami.

Cukinie myjemy i kroimy w ukośne plasterki o grubości około 3 mm. Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

Naczynie żaroodporne (o boku 21 cm) smarujemy olejem. Wykładamy warstwami cukinię, mięso, pomidory i znowu cukinię, na koniec posypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180oC, aż do zrumienienia sera.

Smacznego życzy pani Teresa.