Ciasto z truskawkami i twarożkiem

ciasto

Lekkie ciasto z truskawkami i z delikatnym nadzieniem twarożkowym. Smakuje wyśmienicie, koniecznie spróbujcie sami :-)

Składniki na ciasto:

- 3 duże jajka

- 80 g drobnego cukru do wypieków

- 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 350 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć łyżką kleksy masy serowej i posypać truskawkami.

Nadzienie serowe:

- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie

- 1 duże żółtko

- 45 g cukru

- 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć lub wymieszać widelcem.

Ciasto piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Pani Teresa.

Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-truskawkami-i-twarozkiem