Ciasto z truskawkami i twarożkiem
Lekkie ciasto z truskawkami i z delikatnym nadzieniem twarożkowym. Smakuje wyśmienicie, koniecznie spróbujcie sami :-)
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć łyżką kleksy masy serowej i posypać truskawkami.
Nadzienie serowe:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 1 duże żółtko
- 45 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć lub wymieszać widelcem.
Ciasto piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Pani Teresa.
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-truskawkami-i-twarozkiem