Leniwe jak u babci
Dzisiaj mam dla Was propozycję wykonania klusek leniwych lub inaczej nazywanych leniwymi pierogami z twarogu, mąki i jajek. Poniżej znajdziecie idealne proporcje na kluski leniwe, dzięki którym wychodzą one przepyszne i idealnie mięciutkie. W połączeniu z masełkiem, bułką tartą oraz cukrem tworzą niesamowicie pyszne danie, które zarówno sprawdzi się jako słodki obiad lub kolacja. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
250 g tłustego białego sera
125 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.Rozdrobnij ser widelcem i wymieszaj z taką ilością mąki, żeby zostawić 2 łyżki do posypania stolnicy. Następnie dodaj jajko oraz sól. Ugnieć ciasto i uformuj je w wałki, które krojone wzdłuż dadzą kształt klusek.
2. Wrzucaj leniwe do gotującej się wody, wyciągaj, kiedy wypłyną na powierzchnię.
3. Do stworzenia polewy użyj masła rozpuszczonego na patelni, dodaj do niego bułkę tartą i cukier. Uważaj, żeby nie smażyć zbyt długo; masło łatwo się przypala.
Smacznego!
Pozdrawiam, pani Teresa.