Sałatki do dań z grilla

salatka1

Świetnym uzupełnieniem potraw serwowanych z grilla będą sałatki. Dziś przedstawiam Wam trzy propozycje sałatek, których smak Was zachwyci.

 

Sałatka z kapusty pekińskiej

To niebywałe, jaką sałatkę można wyczarować z ziemniaków i kapusty pekińskiej. Podaj ją jako dodatek do grilla, obiadu bądź też jako element zimnej płyty podczas spotkania towarzyskiego. Przy okazji popiszesz się przed gośćmi umiejętnością łączenia składników na pozór nie mających ze sobą wiele wspólnego. Sałatki ziemniaczane są doskonale znane u naszych niemieckich sąsiadów i podaje się je tam przy każdej niemalże okazji. W Polskiej kuchni sięga się po nie raczej rzadko, a ziemniaki ugotowane w mundurkach są znane głównie z warzywnej sałatki z majonezem. Pora więc na małą odmianę. Do przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej możesz dać ziemniaki ugotowane w mundurkach lub wcześniej obrane. Warzywem przełamującym ich neutralny dosyć smak są kiszone ogórki. Jeśli bardziej odpowiadają ci korniszony, z powodzeniem możesz je zastosować. Masz ochotę poeksperymentować? Dorzuć do sałatki także marynowane grzybki lub kapary. Będzie idealna do pieczonych mięs.

Składniki:

- kapusta pekińska 1 sztuka

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i odstaw do schłodzenia. Następnie obierz i pokrój w kostkę lub plastry. Kapustę pekińską poszatkuj w dość cienkie paski. Ogórki pokrój w półplasterki, a szczypiorek posiekaj. Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą. Ziemniaki, kapustę i ogórki wyłóż do salaterki, polej sosem, wymieszaj i podawaj.

 

salatka2

 

Sałatka bułgarska

Cechą charakterystyczną bułgarskiej kuchni jest jej nawiązanie zarówno do dań europejskich, jak i bliskowschodnich. Sałatka bułgarska to jedna z najbardziej znanych potraw, które znajdziecie na bułgarskich stołach. Prosta, szybka i przede wszystkim pyszna – to cechy identyfikujące tę sałatkę. Przygotowywana tradycyjnie od wielu lat, stała się popularna również w niektórych częściach Serbii, Macedonii Północnej i Czarnogóry. Surówka bułgarska to przepis nieskomplikowany. Skorzystajcie z tej propozycji, a przekonacie się, że warto częściej serwować tę potrawę w swoim domu. Bułgarska sałatka szopska to pomysł dla każdego! Pokochają ją przede wszystkim miłośnicy prostych i szybkich dodatków do dań. Sałatkę możecie wzbogacić siekanymi orzechami włoskimi, które wysypcie na wierzch dania, tuż przed jego podaniem.

Składniki:

- pomidory 4 sztuki

- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

- ogórek długi 1 sztuka

- papryka różnokolorowa 3 sztuki

- ser feta 1 opakowanie

- cebula 1 sztuka

- ostre papryczki 2 sztuki

- olej 4 łyżki

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Ostre papryczki pokrój w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i oliwą z oliwek. Warzywa wymieszaj i połącz z sosem. Posyp pokruszonym serem i udekoruj ostrymi papryczkami.

 

salatka3

 

Szybka sałatka na grilla z prażonymi migdałami

Owocowa sałatka to oryginalny sposób na wzbogacenie dań z grilla – nie tylko podkreśli ich smak, ale sprawi, że będą apetyczniej prezentować się na talerzu. Jej głównym składnikiem są pomarańcze i grejpfruty, podzielone na niezbyt duże cząstki. Warto wcześniej zniwelować ich gorzkawy smak, usuwając ostrym nożem błonki i białe części miąższu. Do salaterki nałóż dowolny miks sałat – sprawdzi się np. w wersji z rukolą i radicchio. Dodaj do niej pokrojone cytrusy i podzielone na połówki pomidorki koktajlowe, a całość polej dressingiem. Przygotujesz go, mieszając błyskawiczny włoski sos sałatkowy w proszku z majonezem i gęstym jogurtem naturalnym. Możesz także wlać do niego odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Wierzch sałatki posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Serwuj z dodatkiem białego pieczywa lub grzanek przyrządzonych z pokrojonej w skośne kromki bagietki.

Składniki

- pomidorki koktajlowe 100 gramów

- jogurt naturalny 100 mililitrów

- majonez 2 łyżki

 

Przygotowanie

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z naturalnym jogurtem i majonezem. Na suchej patelni upraż migdały. Do salaterki przełóż gotowy mix sałat, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, na wierzchu rozsyp wykrojone cząstki pomarańczy i grejpfruta. Całość polej dresingiem i posyp uprażonymi na patelni migdałami.

 

Smacznego.

Pani Teresa.