FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej
Witajcie Kochani dziś mam dla Was przepis na przepyszne cisto ze zdrowych i mało kalorycznych składników.
Składniki:
- gotowane, starte buraczki, ok 500g,
- gorzka czekolada ok 200 g,
- mąka ryżowa, nieco ponad 300g,
- olej (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
- 5 jaj,
- 3 łyżki kakao,
- 2 banany,
- cukier brązowy lub wg uznania
- proszek do pieczenia.
Ciasto będziemy robić w klasycznej formie do pieczenia.
Mąkę, przesianą, należy zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Odstawiamy. Gnieciemy banany i mieszamy je z olejem, musi powstać jednolita papka. Czekoladę rozpuszczamy i zostawiamy na chwilkę, by ostygła.
Jajka razem z cukrem brązowym musimy teraz zmieszać ze sobą, a gdy składniki się połączą, dodajemy naszą czekoladę. Porcjami, by dokładnie wszystko rozprowadzić i wymieszać.
Następnie do powstałej masy dodajemy kolejno mieszankę sypkich składników i banany z czekoladą, porcja po porcji, nieustannie mieszając masę. Później dodajemy nasze buraczki.
Całość przenosimy do formy do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej odrobiną mąki ryżowej Pieczemy niecałą godzinkę w temperaturze ok 180–200 stopni C, w zależności od piekarnika.
Gdy ciasto będzie gotowe, jego wierzch można posypać orzechami, siemieniem lnianym lub przygotować polewę. Robiąc polewę, wybierz oczywiście czekoladę gorzką z zawartością min. 70% kakao.
SMACZNEGO :)
Pozdrawiam, pani Basia.