FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej

ciasto1

Witajcie Kochani dziś mam dla Was przepis na przepyszne cisto ze zdrowych i mało kalorycznych składników.

Składniki:

- gotowane, starte buraczki, ok 500g,

- gorzka czekolada ok 200 g,

- mąka ryżowa, nieco ponad 300g,

- olej (np. rzepakowy lub słonecznikowy)

- 5 jaj,

- 3 łyżki kakao,

- 2 banany,

- cukier brązowy lub wg uznania

- proszek do pieczenia.

Ciasto będziemy robić w klasycznej formie do pieczenia.

Mąkę, przesianą, należy zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Odstawiamy. Gnieciemy banany i mieszamy je z olejem, musi powstać jednolita papka. Czekoladę rozpuszczamy i zostawiamy na chwilkę, by ostygła.

Jajka razem z cukrem brązowym musimy teraz zmieszać ze sobą, a gdy składniki się połączą, dodajemy naszą czekoladę. Porcjami, by dokładnie wszystko rozprowadzić i wymieszać.

Następnie do powstałej masy dodajemy kolejno mieszankę sypkich składników i banany z czekoladą, porcja po porcji, nieustannie mieszając masę. Później dodajemy nasze buraczki.

Całość przenosimy do formy do pieczenia, uprzednio nasmarowanej olejem i posypanej odrobiną mąki ryżowej Pieczemy niecałą godzinkę w temperaturze ok 180–200 stopni C, w zależności od piekarnika.

ciasto2

Gdy ciasto będzie gotowe, jego wierzch można posypać orzechami, siemieniem lnianym lub przygotować polewę. Robiąc polewę, wybierz oczywiście czekoladę gorzką z zawartością min. 70% kakao.

ciasto3

SMACZNEGO :)

Pozdrawiam, pani Basia.